Agility

Om Agility

Hundsporten Agility handlar om att förare och hund tar sig igenom en hinderbana på kortast tid och utan fel eller vägringar.

Agility är en hundsport där hunden ska springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på rätt sätt och vid tävling ska genomföras på tid.

Hundarna tävlar i fem olika storleksklasser: x-small, small, medium, large och x-large. I x-small-klassen kan hundar med en mankhöjd under 28 cm välja att tävla, i small tävlar de under 35 cm. Medium-klasserna gäller hundar som är från 35 cm och under 43 cm; hundar över 43 cm men under 50 cm kan välja att tävla large eller x-large. Hundar som är över 50 cm tävlar x-large.

De hinder som ingår i sporten är: balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord (inte i nationella klasser), hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Domaren ritar banan och den ser olika ut från varje gång.

Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport.

 

MÖTEN

28 april kl. 19.00 på Knivsta BK

SBKUppland_Agility_dagordning_2022-04-28

Inbjudan till A1-utbildning, steg 1 agilityinstruktörsutbildning

Mål: När du har blivit godkänd på A1-utbildningen har du kunskap att leda agilitykurser på grundnivå.

Förkunskapskrav
● Erfarenhet av eget tävlande minst officiell klass 1
● Tränat hund från nybörjare till klass 1
● Varit hjälpinstruktör vid agilitykurs, minst 6 tillfällen
● Vara medlem i en SKK-ansluten klubb
● Ha en referens från agilityperson (kan t ex vara tävlande, domare eller tävlingsledare inom agility)

Omfattning, arbetsformer och examination
● Utbildningen omfattar minst 32 lektionstimmar á 45 minuter och är fördelad på två helger som båda är obligatoriska. I utbildningen ingår bl.a. hemarbete mellan första och andra helgen, grupparbeten, individuella redovisningar och praktiskt, pedagogiskt arbete med nybörjarekipage i agility (helg 2) samt träning med egen hund (under helg 1).
● Kursdeltagarens insatser under de teoretiska och praktiska delarna av utbildningen vägs samman med ett skriftligt prov som kursdeltagaren får göra efter den sista kurshelgen. Bevis om genomgången och godkänd kurs erhålls efter att alla delar är genomförda och godkända.

Arrangör: SBK Uppland
Lärare & Frågor: Petra Strand - petra.strand@gmail.com
När: Helg 1: 7/1+8/1 Helg 2: 11/2+12/2-2023 ca kl 9.00-17.00
Var: Teori & praktik på Knivsta BK (http://knivstabk.se/) och teori & praktik på Knivsta Hundsportcenter (http://knivstahundsportcenter.se/)
All praktik sker inomhus.
Kursavgift: 3800 kr inkl instruktör, kurslitteratur, hallhyra (all praktik sker inomhus), mat och fika
(Faktura skickas till din klubb.)

Inbjudan och anmälan: A1inbjudan2023Kbk

A1inbjudan2023Kbk