Om Agility

Hundsporten Agility handlar om att förare och hund tar sig igenom en hinderbana på kortast tid och utan fel eller vägringar.

Agility är en hundsport där hunden ska springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på rätt sätt och vid tävling ska genomföras på tid.

Hundarna tävlar i fem olika storleksklasser: x-small, small, medium, large och x-large. I x-small-klassen kan hundar med en mankhöjd under 28 cm välja att tävla, i small tävlar de under 35 cm. Medium-klasserna gäller hundar som är från 35 cm och under 43 cm; hundar över 43 cm men under 50 cm kan välja att tävla large eller x-large. Hundar som är över 50 cm tävlar x-large.

De hinder som ingår i sporten är: balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord (inte i nationella klasser), hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Domaren ritar banan och den ser olika ut från varje gång.

Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades agility i Sverige, och sedan 1987 är det en officiell hundsport.

 

Möten

Torsdag 25/11 2021 OBS! Nytt datum
kl. 19.00 på Knivsta BK

SBK – Upplands Agilitysektor genom Petra Strand

SBKUppland_Agility_dagordning_211125